Ranum Teltudlejning ApS
Telefon: 98 67 68 39

Ofte Stillede Spørgsmål (OSS)
Her kan du læse svaret på nogle af de spørgsmål, som vi hyppigt bliver stillet. Sidder du selv inde med nogle spørgsmål eller har fundet nogle ting i vores materialer, som kan misforståes, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan få det udbedret.

1. På prislisten står der ’med hjælp’ og ’uden hjælp’. Hvad vil det sige?

Det kan være hårdt at opstille et telt eller en forlystelse. Derfor kan vores chauffør sjældent klare det på egen hånd. ’Med hjælp’ betyder, at du selv stiller arbejdsduelige hjælpere til rådighed i forbindelse med både opstilling og nedtagning af teltet/aktiviteten. 

Derimod betyder ’uden hjælp’, at vores medarbejdere står for al arbejdet i forbindelse med både opstilling og nedtagning. 

2. Hvad mener I med ’arbejdsduelig hjælper’?

En arbejdsduelig hjælper er en person, som du stiller til rådighed i forbindelse med opstilling og nedtagning af teltet/aktiviteten. Da opgaven kan være fysisk udfordrende (fx i forbindelse med løft af materialer), skal denne person kunne ’tage fat’.

3. Kan man slukke blæseren til de oppustelige forlystelser, når forlystelsen er pustet op?

Nej, blæseren skal forblive tændt – ellers mister forlystelsen luften.


DE MEST STILLEDE SPØRGSMÅL OM TELTE:

1. Hvad koster det at leje et telt?

Det er ikke til at svare på, før vi præcist ved nogle forskellige ting. Leje af et telt er som en ind-købstur i et supermarked. Jo mere man ønsker sig og putter i indkøbskurven, jo større bliver af-regningen, når man kommer til kassen. Og her spiller kvaliteten af det man har valgt også en rolle.

2. Før der kan udregnes en lejepris, så er det vigtigt at vide følgende:

  • Er der hjælpere til ste de ved såvel opstilling som nedtagning? Vi møder med en instruktør og I stiller med det antal hjælpere, der passer til teltstørrelsen.
  • Skal vi stille teltet op og tage det ned uden hjælp fra jeres side?
  • Hvor stort skal teltet være? Hvor mange personer skal der være i teltet? Skal der være plads til andet end gæsterne, fx bar, scene, dansegulv, buffet, gavebord, talerstol, garderobe eller andet?
  • Hvor længe skal teltet være opstillet? Normal lejepris dækker op til maximalt 4 dage. Er opstillingsperioden herudover, vil der blive beregnet en merpris på 60 % af lejeprisen.
  • Tidsperioden til tillægget gælder også for inventar.
  • Er der tilkørselsforhold lige til opstillingsstedet, eller skal materiellet bæres gennem en have eller en længere strækning?
  • Skal der være gulv i teltet? Nogle vælger gulv og andre ikke. Uanset om der er fast bund i teltet eller det er græs/grus/jord, så giver et trægulv altid det sidste pift. Det ser godt ud, holder kulden fra jorden nede, sikrer at gæsterne kan bevæge sig tørskoede rundt, hvis det regner. Står teltet på en lidt skæv grund, vil vandet let komme til at løbe ind i teltet. Er der græsbund i teltet, vil det let blive trampet op, og ligne en mudderpøl. Det er en vurderingssag, om man ønsker gulv eller ej, men helt sikkert en faktor, der gør sig gældende ved udregning af lejeprisen.
  • Er arealet, hvorpå teltet skal opstilles, plant? En vigtig faktor, for er det ikke plant, skal der bruges opklodsningsmateriel til at få gulvet til at ligge lige og ligge sådan, at det ikke vipper, når man går på det. Skal der ske en opklodsning af teltet skal vi vide det ved bestillingen af teltet, så vi kan planlægge ekstra tid til dette arbejde. Du som lejer, skal sørge for, at der er det forråd af opklodsningsmateriel til stede, som kan bruges til løsning af opgaven. Der beregnes timeløn til vort personale for de timer, der bruges ud over en normal opstilling.
  • Hvad skal teltet bruges til og hvordan skal det indrettes?
    Der kan arrangeres mange forskellige ting i et telt og formålet og indretningen betyder meget for størrelsen. Er det til en fest, så er spørgsmålet om I skal sidde ved aflange eller runde borde? Ønskes der runde borde, så skal man beregne sig et telt på minimum 30 % mere i størrelsen. Det ud fra, at der er en del blinde vinkler, som ikke kan udnyttes, når man sidder omkring runde borde.  Skal være god plads mellem bordene, eller om det er uden betydning?
  • Hvor stort et dansegulv skal der være? Det er ikke lige meget om der skal danses folkedans eller kinddans!
  • Hvor stor skal scenen være? Er det til en organist, tre der spiller på blokfløjte og mundharper eller er det et 5 mands orkester med en trommeslager? Skal det bruges til fx foredrag, hvor der skal laves en biografopstilling af stolene, så skal man regne med to personer pr. kvadratmeter?
  • Hvad skal I sidde på?
    Skal det være bænke, klapstole eller formstole?  Der er forskellige priser på, hvilken form man vælger. Når man vælger stol, så er det vigtigt at tage med i betragtning, hvilket underlag der er i teltet. Er det græs, jord, grus, så vælg ikke en formstol. Benene er tynde og vil let synke ned i underlaget og i værste tilfælde ”går gæsterne under bordet”, inden festen er begyndt. Vælges der i stedet træklapstole vil det ikke kunne ske så let, da foden på benene her har et væsentlig større areal at stå fast på. Den bedste løsning vil nok være bænke, idet de har en endnu større flade at støtte på.
  • Skal der være belysning i teltet og hvordan skal det være?
    Der er forskellige ønsker og behov alt efter, hvornår teltet skal bruges. Er det i dagtimerne er det måske ikke så væsentlig med lys. Dog skal man tænke på, at der kan være behov for belysning på mørke og regnfulde dage. Belysningen kan klares med en lyskæde, der hægtes fast langs kippen i teltet og der isættes klare eller kulørte pærer. Andre ønsker en lyskæde placeret langs siderne af teltet.
  • Skal der være varme i teltet?
    Nogle mener, at det afhænger af årstiden for festens afvikling, om der skal være varme i teltet eller ej. Men det danske vejr er uforudsigeligt og utilregneligt. Der kan være skønne sommernætter med en høj temperatur, men dem er der ikke så mange af. En ting skal man huske på og det er, at der kan være særdeles god temperatur i teltet om dagen, hvor solen skinner, men den går ned ud på aftenen. Her vil man let kunne opleve, at der bliver koldt i teltet og husk på, at nogle er mere kuldskære end andre. Det vil derfor være en god ide, om I har nogle gasvarmeovne, der kan tændes op og sikre varmen. Der må maximalt være op til fem gasvarmeovne i et telt med op til 150 personer og ingen i telte, hvor der opholder sig over 150 personer.
  • Her skal teltet opvarmes med olie- eller gasfyr, som placeres i en afstand på minimum fem meter fra teltet. Varmen blæses herfra gennem slanger til teltet.
  • Skal der bygges et entretelt på hovedteltet?
    Mange vælger det for at undgå, at der for de gæster, der sidder tættest ved indgangen bliver for meget sus, når gæsterne går ud og ind af teltet. Det er en økonomisk vurdering, om man ønsker en sådan løsning.

3. Kan teltet stå på stejl grund?
Ja, det kan det da. Alt er muligt, men det tager tid at lave det og tid er penge! Vi har lavet mange forskellige opstillinger på stejle grunde, hvor folk har fået en god udsigt over pragtfulde landskaber. Vi giver ikke en fast pris på, hvad det koster at lave en sådan opstilling, da meget let kan snyde tidsmæssigt. Vi laver det mod beregning af det timeforbrug, der er. Udgangspunktet for en sådan opstilling er, at lejer forestår, at der er al nødvendigt materiel til rådighed for opstillingen og sørger for transporten af dette til og fra opstillingsstedet.

4. Kan man få vinduer i sidedugene hele vejen rundt i teltet?
Ja det kan man! Det kræver blot, at vi får at vide, hvilke ønsker der er. Får vi ikke specielle ønsker forelagt ved bestillingen, så beregner vi som grundregel, at halvdelen af teltet er med vinduer og den anden halvdel er uden vinduer.

5. Kan man få lukket dug hele vejen rundt?
Ja, det kan man. Vi skal blot have det at vide ved bestillingen.

6. Kan teltet leveres med duge, som lyset ikke trænger igennem?
Ja, det kan det! Vi har nogle specialduge, hvor lyset ikke trænger igennem. De kan være gode at bruge til telte, hvor der skal vises overhead, dias fremvisninger, præsentationer på TV-skærme osv. Det er vigtigt, at vi kender disse behov/ønsker ved bestillingen af teltet, for det er alene dig som kunde der kender dem.

7. Kan teltet leveres helt hvidt, eller er det kun i rød/hvide farver?
Som udgangspunkt leveres alle telte i hvidt.

8. Har vi som lejere ansvaret for teltet i lejeperioden?
Ja, I har det fulde ansvar for teltet i den fulde opstillingsperiode. Sker der skade på teltet, så er det jer, der skal betale for udbedringen af skaden/erne. Det er derfor vigtigt, at I sørger for, at teltet bliver helt lukket, når det ikke benyttes, så vinden ikke kan komme ind i teltet. Gør den det så vil den også ud igen, og kan den ikke komme det hurtigt nok, så ryger teltet i vejret og hvilke skader det kan medføre, er ikke til at vide.

9. Er teltet forsikret?
Ja, det er brand- og ansvarsforsikret overalt i Danmark. Det er tyveriforsikret, når det opbevares indendørs. Ønsker man at sikre sig mod uventede udgifter som kan opstå ved storm, hærværk, påkørsel og graffiti, så kan man tegne en forsikring der dækker disse skader. Vi kan tilbyde at tegne en forsikring der dækker ved skader på såvel telt som inventar og elektriske installationer ved de nævnte skadesforløb. Det sker mod en beregning af 10 % af lejeprisen.

Der er en selvrisikodækning på kr. 5.000.00 pr. anmeldt skade.

10. Kan telte indrettes til overnatning?
Ja, det kan de. Vi har udviklet et unikt koncept, hvor vi kan indrette et specielt sovetelt med enkeltværelser. Størrelsen på enkeltværelse er 1 ½ x 3 m.. Der kan også laves dobbeltværelser der er 3 x 3 m. Vi vil ligeledes kunne levere senge, dyner, hovedpuder, sengelinned, bøjleophæng. Beredskabsstyrelsens regler siger, at der maximalt må overnatte 20 personer i telte på over 50 kvadratmeter. Et almindeligt telt vil også kunne indrettes til overnatning. Her vil det anbefales, at der er gulv i teltet, så man ikke bliver gennemblødt, hvis der kommer regn, og vandet løber ind i teltet.

11. Vil et telt kunne opstilles på femte sal?
Ja, det vil det. Vi har før opstillet telte på såvel 3. som 5. sal. Det er blot et spørgsmål om at få materiellet transporteret derop. Det er vigtigt, at der er mulighed for at tøjre teltet, således at det uanset vejret vil kunne være solidt forankret. Transporten af materiellet op til opstillingsstedet kan fx ske ved en mobilkran eller i elevator. Er det ikke muligt, så er der kun den hårde metode tilbage, nemlig at bære det op. Vi giver aldrig fast pris på en sådan teltopstilling, idet det ikke er til at beregne tidsforbruget til opstilling og nedtagning.

12. Må terrassevarmere/paddehatte opstilles i telte?
Nej, det må de ikke. Det er der givet klare udmeldinger om fra Sikkerhedsstyrelsen, som fastslår, at det er de ikke godkendte til. De må alene opstilles udendørs. Varmekilder i telte skal være godkendte efter Gasreglementet udstedt af Danmarks Gasmateriel Prøvning (nu Sikkerhedsstyrelsen).

13. Skal der søges om tilladelse til opstilling af telte?
Ja og nej! Hvis et telt skal rumme maximalt 150 personer og det opstilles på privat grund, så skal der ikke søges om tilladelse. Opstilles det på offentlig grund, skal den, der ejer grunden, ansøges om tilladelse. Er teltet derimod beregnet til mere end 150 personer, så skal der ansøges om tilladelse fra den lokale Beredskabschef. Han skal minimum en måned før arrangementet have tilsendt en tegning over teltets indretning. Heraf skal der fremgå bordopstilling, flugtveje og bredden af disse, udgangenes placeringer, steder for opstilling af brandlukningsudstyr og UD-lamper samt paniklys. Der er en række forhold, man skal tage hensyn til. Reglerne for indretningen kan downloades fra vores hjemmeside.

14. Skal der være brandlukningsudstyr i telte?
Ja og nej! I forsamlingstelte, der benyttes af under 150 personer skal der ikke. I forsamlingstelte der bruges af over 150 personer skal der. Der skal her være opstillet et håndsprøjtebatteri/ håndslukker med maksimal 25 m’s afstand. Ved telte, der bruges til madlavning m.v. kan Beredskabschefen kræve, at der findes specielle brandslukningsaggregater.

15. Skal der være speciel sikkerhedsbelysning i telte?
Ja! Hvis der er over 150 personer i teltet ad gangen. I det antal skal medregnes gæster, musikere, serveringspersonale m.v.

16. Må man pynte teltet op med dekorationer?
Fortæpper, forhæng og lignende skal være af heluldent eller brandimprægneret stof eller tilsvarende materiale.

Udsmykning med let antændelige materialer må ikke finde sted.

17. Hvor langt skal der være fra et telt til et hus?
Telte der skal rumme op til 150 personer må bygges helt op ad faste bygninger på egen grund, hvis de ikke hindrer brugen af eksisterende flugtveje, og at tagbeklædningen er andet end stråtag.

Telte der rummer op til 150 personer skal placeres mindst 5 m fra bygninger på anden grund, der har andet tag end stråtag. Afstanden gælder ikke i forhold til mindre bygninger som garager, carporte, udhuse og lignende.

Skal teltet stå i mere end fem døgn, skal afstanden til naboskel være minimum 5 m. Det samme gælder afstand til vej og stimidte.

For telte der skal rumme flere end 150 personer skal afstanden til fast bygning være 10 m.

Hvor langt skal der være mellem telte, hvis der opstilles flere telte?
5 meter.

18. Hvor langt skal der være fra teltet til nabogrunden?
Telte der rummer op til 150 personer skal placeres mindst 5 m fra bygninger på anden grund, der har andet tag end stråtag. Afstanden gælder ikke i forhold til mindre bygninger som garager, carporte, udhuse og lignende.

Skal teltet stå i mere end fem døgn, skal afstanden til naboskel være minimum 5 m. Det samme gælder afstand til vej og stimidte.

For telte der skal rumme flere end 150 personer skal afstanden til fast bygning være 10 m.

Hvor får jeg at vide hvilke krav der er til opstilling og indretning af telte?
På vores hjemmeside: www.ranum-teltudlejning.dk her kan de downloades fra.

19. Kan teltene leveres med en ekstra højde?
Ja! Vi har forlængerstykker, således at vi kan bygge langt de fleste af vore telte med en ekstra sidehøjde på en meter. Sidehøjden bliver da 320 cm.

20. Hvor meget plads skal der beregnes pr. gæst?
1 m2 pr. person når man sidder ved bord – 2 personer pr. m2 når man står op.

21. Hvad kræves der af plads til barduner?
Telte der er bygget op over spær kræver normalt ingen barduner. Dog er der efter de nye regler pr. 1. januar 2015 behov for barduner ved telte, som er certificeret til høj vindstyrke. Derved kræves der ca. 1 meter hele vejen rundt om teltet.

22. I hvilke størrelser kan teltene leveres?
Vi kan levere telte i næsten alle størrelser. Vi har telte, der i bredden er: 3 – 6 – 9 – 10 – 12 – 18 m. I længden bygges de op i moduler på 3 m, og kan bygges i uendelige længder. Eneste forhindringer er pladsen på opstillingsstedet og hvor meget materiel vi har til den aktuelle teltbredde.